Rangos svéd kitüntetéssel ismerték el Belák Sándor akadémikust

Stockholm/Budapest, 2012. február 10., péntek (MTI)Rangos svéd kitüntetéssel, Arany Medál-díjjal ismerték el Belák Sándort, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagját az állatorvosi virológia területén végzett kiemelkedő kutatásaiért.

Belák Sándor átveszi a kitüntetést (fotó: mta.hu)

Belák Sándor átveszi a kitüntetést (fotó: mta.hu)

Belák Sándor az állatorvosi virológia nemzetközi szinten elismert, vezető kutatója. A molekuláris genetika terén tett felfedezései a háziállatok fertőző betegségei kezelésére szolgáló egyedülállóan új módszerek kifejlesztését tették lehetővé. Kutatói teljesítményét számos hazai és nemzetközi díjjal és kitüntetéssel ismerte el a tudós társadalom” – méltatta a magyar akadémikus érdemeit a díjat adományozó Svéd Királyi Akadémia.
A kitüntetést XVI. Károly Gusztáv adta át Stockholmban, a Svéd Tudományos Akadémia alapítása 199. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen – tudatta közleményben az MTA.
“A Svéd Királyi Akadémia elismerése személyemen keresztül a teljes hazai állatorvosi közösségnek is szól” – nyilatkozta a kitüntetés kapcsán Belák Sándor, az Európai Állatorvosi Virológiai Társaság elnöke.
Belák Sándor 1946-ban született Mosonmagyaróváron. A budapesti Állatorvos-tudományi Egyetemen (ÁOTE) 1969-ben végezte el, majd mikrobiológiát és a járványtant oktatott az egyetemen. Fő kutatási területe a juh és a szarvasmarha légző- és emésztőszervi betegségei, az adeno-, herpesz-, parvo- és reovírusok biológiai tulajdonságai, vírus-gazdasejt kölcsönhatás, vakcinák és diagnosztikai módszerek kidolgozása. 1985 óta Uppsalában, a Svéd Nemzeti Állategészségügyi Intézetben és a Svéd Mezőgazdasági Egyetem Állatorvosi Fakultásán tanszékvezető professzorként dolgozik. Az Európai Állatorvosi Virológiai Társaság elnöke. A Magyar Tudományos Akadémia 2007-ben választotta külső tagjai sorába.

About allatvedelem.com

Minden, ami állatvédelem, állatmentés, menhelyek, állatvédő szervezetek, segítség, elveszett, talált állatok...

MINDEN hozzászólást örömmel fogadunk: