A fészekleverések ellenére nőtt a varjúállomány Baranyában

A felszámolt fészektelepek ellenére nőtt a varjak száma Baranyában: harminc százalékkal több a fészkelő pár a tavalyinál. (MTI)

Vetési varjú

Vetési varjú

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának irodavezetője az MTI-nek elmondta, hogy áprilisban vetésivarjú-számlálást végeztek. A munkának most az adott külön aktualitást, hogy tavasszal Pécsen hatósági engedéllyel két helyen is eltávolították a varjúfészkeket.
Tájékoztatása szerint fészektelepeket ezúttal is csak 5 településen találtak, de a tavalyi 448 párral szemben idén 580 párra becsülték a költőállományt, ami 29,5 százalékos növekedést jelent. Az 1997. évi alapállapothoz viszonyítva (559 pár) is 9,1 százalékos a gyarapodás. Ennél több varjú csak 1999-ben és 2006-ban fészkelt a megyében.
A természetvédelmi szakember hozzátette, hogy az állomány növekedése ellenére a fészektelepek száma eggyel csökkent, ezúttal 18 telepet vettek nyilvántartásba. A legnagyobb kolóniát most is Szentlőrincen, a vízmű környékén regisztrálták, ahol 108 pár varjú költ, míg Pécsett a Nagy Imre utca északi végében és a szomszédos területeken 93 pár, a Honvéd Kórház területén 62 pár telepedett meg. A legtöbb varjú Pécsen (323 pár) és Szentlőrincen (183 pár) fészkel, míg Szentdénesen 26 párt számláltak.
Pécsen a fészektelepek száma kettővel csökkent, a lakosság kérésére ezeket az önkormányzat távolíttatta el még márciusban. A Berek utca környékén verték le a fészkek többségét, a varjak innen részben a Keszüi úton, részben a Nagy Imre út déli részén lévő platánfákra költöztek át.

About allatvedelem.com

Minden, ami állatvédelem, állatmentés, menhelyek, állatvédő szervezetek, segítség, elveszett, talált állatok...

MINDEN hozzászólást örömmel fogadunk: